7 najčastejších otázok o lokálnej rekuperácii vzduchu

SLOVECO » Články » Blog » 7 najčastejších otázok o lokálnej rekuperácii vzduchu

Neviete sa rozhodnúť, či si zaobstarať len decentralizovanú (lokálnu) rekuperačnú jednotku alebo komplexný centralizovaný rekuperačný systém? Je pochopiteľné, že toto rozhodovanie je náročné – náklady na centralizovaný systém sú pomerne vysoké a výber, ktorý robíte, robíte na mnoho rokov. Aby sme vám to uľahčili, spísali sme pre vás odpovede na časté otázky našich zákazníkov.

1. Ako funguje lokálna jednotka rekuperácie tepla?


Hlavný princíp je rovnaký ako v prípade štandardného centralizovaného systému – prívod čerstvého vzduchu a odsávanie zatuchnutého „špinavého“ vzduchu z miestnosti. Rozdiel je v tom, že lokálne systémy s rekuperáciou tepla sú bez potrubia, takže proces prívodu, a extrakcia vzduchu sa vykonáva bez potrubných rozvodov.

Oba prúdy vzduchu prechádzajú cez výmenník tepla (často protiprúdový výmenník tepla), kde dochádza k prenosu tepla medzi nimi. Vzduch extrahovaný z miestnosti má svoju tepelnú energiu. Počas režimu odvádzaného vzduchu sa táto energia prenáša do hmoty výmenníka tepla a tam sa hromadí. Jeden cyklus bežne trvá 70 sekúnd, potom sa ventilátor zastaví, zmení smer otáčania a dodá čerstvý vzduch. Keďže je vonkajší vzduch studený, výmenník tepla ho ohrieva akumulovanou energiou.

Prúdy vzduchu sa nemiešajú, pretože cykly sa v časových intervaloch menia jeden po druhom, takže ventilátor dodáva vzduch a potom ho medzi jednotlivými cyklami odsáva. V našej rekuperačnej jednotke HRU WALL je iba jeden ventilátor, a preto sa režimy prívodu a odvodu vzduchu nevykonávajú súčasne. Na trhu však existujú riešenia, kde nástenné rekuperácie majú dva ventilátory a obidva prúdy vzduchu sú distribuované súčasne (napr. aj nami ponúkaná jednotka Turbovex).

Dôrazne odporúčame inštalovať lokálne jednotky s rekuperáciou tepla vo dvojiciach, do dvoch miestností alebo na opačnú stenu väčšej plochy obývacej izby, aby sa synchronizovali. Ak jedna jednotka pracuje v režime napájania, druhá pracuje v režime extrakcie. Dosiahneme tak vyvážené prúdenie vzduchu v budove. Po ukončení cyklu každá jednotka zmení svoj prevádzkový režim z napájania na extrakciu / extrakciu na napájanie. Týmto spôsobom môžeme dosiahnuť efektívne a vyvážené vetranie v celom priestore budovy.

2. Aký je rozdiel medzi lokálnym a centralizovaným vetraním s rekuperáciou tepla?

Najjednoduchšie vysvetlenie je, že centralizované vetranie s rekuperáciou tepla je ventilačný systém, kde jedna vzduchotechnická jednotka (jednotka s rekuperáciou tepla) vetrá celú budovu. Čerstvý vzduch z exteriéru je distribuovaný do každej miestnosti a zatuchnutý vzduch je odvádzaný cez sieť ventilačných potrubí, vzduchových ventilov, vonkajšieho vstupu / výstupu a ďalších komponentov rozvodu vzduchu.

V prípade decentralizovaného vetrania s rekuperáciou tepla neexistuje žiadna inštalácia potrubia a ďalšie prvky systému rozvodu vzduchu. Decentralizovaný systém rekuperácie tepla je obmedzený iba na jednu alebo niekoľko bezkanálových rekuperačných jednotiek. Vzhľadom na decentralizované vetranie s rekuperáciou tepla je potrebné inštalovať rekuperačnú jednotku do každej miestnosti, pretože v nej nie je nainštalované vetracie potrubie, ktorým by sa čerstvý vzduch transportoval do miestností a starý vzduch sa odvádzal von.

3. Ako sa filtruje vzduch v lokálnej rekuperácii?

Lokálne jednotky s rekuperáciou tepla nemôžu konkurovať štandardnému mechanickému ventilačnému systému so spätným získavaním tepla pre vyššiu účinnosť filtrácie vzduchu. Prečo? Decentralizované jednotky s rekuperáciou tepla majú zvyčajne malú kapacitu prúdenia vzduchu a veľmi obmedzený statický tlak. Filtre vysokej filtračnej triedy, ako napríklad filtre HEPA, tam nemožno namontovať z dôvodu konštrukčných obmedzení jednotky.

Mohli by ste sa opýtať, prečo nemôžeme jednoducho vymeniť hrubý filter za jemný? Jednotka s rekuperáciou tepla v jednej miestnosti je spravidla navrhnutá tak, aby mala extrémne nízku spotrebu energie (napr. Model HRU-WALL – 3–5 W) a musí byť mimoriadne nehlučná, pretože ju inštalujete do spálne, obývacej izby alebo inej obytnej izby v domácnosti

Výmena protiprachového filtra za vysokoúčinný jemný filter, napr. vzduchový filter HEPA v decentralizovanej jednotke by vyžadoval zmenu konštrukcie celého zariadenia, inštaláciu výkonnejšieho ventilátora, ktorý súčasne generuje väčší hluk. Ak je vysoká kvalita vzduchu vo vašom dome hlavnou alebo mimoriadne dôležitou úlohou vášho systému rekuperácie vzduchu, potom pre vás nie je decentralizovaná rekuperačná jednotka tou najlepšou voľbou.

4. Kam je najvhodnejšie ju umiestniť?

Lokálnu rekuperačnú jednotku musíte umiestniť v samostatnej miestnosti, čo najďalej od spální, aby hluk z jednotky nenarúšal váš spánok. Na druhej strane by umiestnenie malo umožňovať ľahký a pohodlný prístup k zariadeniu pri výmene filtrov, údržbe alebo údržbe. Najčastejšie sa preto vzduchotechnická jednotka montuje na povalu, v garáži, práčovni alebo skladovacej miestnosti.

V prípade nástennej jednoizbovej rekuperačnej jednotky potrebujete len málo miesta na vonkajšej stene, zatiaľ čo väčšina jednotky je skrytá vo vnútri steny. Je potrebné pamätať na to, že pri centralizovanom rekuperačnom systéme potrebujete iba jedno zariadenie a pri decentralizovanom systéme je najlepšou voľbou inštalácia vo dvojiciach. To znamená pripojenie dvoch alebo viacerých zariadení v závislosti od oblasti domu a počtu osôb. Ako minimálne požiadavky by ste mali zvážiť inštaláciu nástennej decentralizovanej jednotky s rekuperáciou tepla v každej spálni.

5. Aké má ovládacie prvky?

Pri porovnaní ovládacích prvkov centralizovaného a lokálneho systému rekuperácie umožňujú oba systémy zvoliť rýchlosť ventilátora. Najpopulárnejšie riešenie je s 3 režimami otáčok ventilátora. V centralizovanom HRV máte oveľa viac možností regulácie objemu vzduchu. Na druhej strane je uvedenie do prevádzky centralizovaného vetrania s rekuperáciou tepla a nastavenie prietoku vzduchu v potrubí oveľa komplikovanejšie a časovo náročnejšie, pretože musíme regulovať ventilačný systém pre celú budovu.

Pri lokálnej rekuperačnej jednotke stačí vziať do úvahy kapacitu jednotky pre jednotlivú miestnosť, takže je ľahšie vypočítať prúdenie čerstvého vzduchu. Všeobecné pravidlo pre fungovanie oboch systémov je rovnaké. Môžeme ovládať rýchlosť ventilátora a pridávať externé snímače. Hlavný rozdiel je v zložitosti procesu regulácie prietoku vzduchu, ktorý definuje úroveň riadenia, ktorú máme nad prevádzkou VZT jednotky.


A čo pripojenie senzorov CO2 a RH? Nie je pochýb o tom, že nástenná lokálna rekuperačná jednotka je jednoduché zariadenie, inštalujete ju do jednej miestnosti, pracuje iba lokálne, a preto snímač nainštalovaný v tejto miestnosti funguje iba s touto samostatnou jednotkou. Pokiaľ ide napríklad o centralizovaný systém HRV, ak použijeme snímače v troch rôznych miestnostiach, keď jeden zo snímačov prečíta riadiacu hodnotu, ktorá presahuje medznú prahovú hodnotu, rekuperačná jednotka zvýši alebo zníži prietok vzduchu pre celú budovu. V takom prípade má jedna miestnosť vplyv na fungovanie celého rekuperačného systému, čo by mohlo byť energeticky neúčinné.

6. Kedy sa odporúča lokálna rekuperácia?

Závisí to od konkrétneho prípadu. Naše skúsenosti ukazujú, že hlavnými dôvodmi pre výber lokálnych rekuperačných jednotiek sú: nedostatok miesta na inštaláciu prívodného / odvodného potrubného vedenia, chybné prirodzené vetranie (plesne a plesne) a jednoduchá inštalácia a prevádzka. Ak zároveň porovnáme iba náklady na materiál a zariadenie bez mzdových nákladov, bude sada niekoľkých nástenných rekuperačných jednotiek pre jednu miestnosť lacnejšia ako kompletný centralizovaný systém MHRV.

7. Koľko lokálnych rekuperačných jednotiek zvoliť?

Dimenzovanie rekuperačnej jednotky pre jednu izbu je podobné ako pre štandardný centralizovaný systém. Existujú rôzne spôsoby výberu systému, náš spôsob je zohľadniť počet obyvateľov a objem miestnosti. Ak už vieme, koľko čerstvého vzduchu potrebujeme napr. 20, 30, 50 m3 / h, stačí zvoliť jednotku, ktorá bude túto kapacitu spravovať. S výberom vám radi poradíme.

Prečítajte si aj ďalšie články